Tikler çocukları nasıl etkiliyor?



Tiklerin şiddeti çocuğa göre farklılık gösterebiliyor. Hatta bazen kaybolup bir süre sonra tekrar ortaya çıkıyor. Çocuklar tiklerini geçici bir süre istemli olarak engelleyebilirler.

Bu yüzden başkalarının yanında görülmeyebilir. Uykuda kaybolurlar, stresle artarlar. En fazla 6-7 yaş arasında görülürler. Bazı çocuklarda hiçbir soruna yol açmaz iken, bazı çocuk ve gençlerde benlik saygısında, aile yaşantısında, sosyalleşmesinde, okul ya da iş başarısında güçlüklere neden olabilirler.

Değişik hareketler
Göz kırpma, baş sallama, omuz silkme, surat buruşturma ve öksürme gibi basit davranışların yanı sıra karmaşık yüz hareketleri, ayağını yere vurma, koklama gibi daha karmaşık, amaçlıymış gibi görünen davranışlar da olabilir.

En çok 6-7 yaş arasında görülen tikler, bazen hiçbir soruna yol açmazken, çocuğun okul ve sosyal hayatını etkileyebilecek boyutlara da gelebiliyor...

İstek dışı olarak tekrarlanan göz kırpma, burun çekme, boğazı temizleme gibi garip hareket ve ses çıkarmalar tik olarak adlandırılır. Sıklıkla çocuk ve ergen yaş dönemlerinde başladığını belirten Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları uzmanı Dr. Ayten Erdoğan "Çoğu tikler, aralıkları kısa olan devreler şeklindedir" diyor.

Nöbet şeklinde olabilir
ÇOCUKLAR göz kırpma, burun kıvırma, dudak oynatma, omuz silkme, kaşları kaldırma gibi normal davranışı taklit edebilirler. Tikler tek tek ya da ardı sıra nöbetler şeklinde olabilir. Çocukta birden fazla tik görülebilir, biri bitip biri başlayabilir. Çocuğun içinde bulunduğu psikolojik durum da tiklerin ortaya çıkışında etkilidir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Advance Kedi Maması Fiyatları

Facebook profiline göre sevgili adayı

Fatsa Lokumu

5 Dakikada Sabah Makyajı

Erkekler Neden Alyans Takmak İstemez?

Hawai adalarında fantastik evler

Ünlülerin selülit zaferi