Ruh sağlığının korunması



Çağımızda stresten kaçmak olanaksızdır. Günlük yaşamımız sürekli stresli bir şekilde sürer. İşe geç kalmamak için sürekli koşuşturma içerisinde olmak, taşıt kuyruğunda beklemek, derse geç kalmamak için koşuşturmalar bizi az ya da çok etkileyen stres kaynağıdır. Bu tür stresten günlük yaşamda kurtulmak için çeşitli yöntemler geliştirilmiştir.

Bunlar a) bedenle b) zihinle c) davranışla ilgili olmamak üzere üç grupta toplanır.

a. Birinci grupta gevşeme teknikleri, beden hareketleri ve beslenme biçimleri yer alır. Çoğu kişiler gece uyurken, kas gerginliğini korumaktadır. Bu nedenle sabah kalktıklarında kendilerini yorgun ve yeterince dinlenmemiş hissederler. Oysa bu durum gevşemekle giderilebilir. Gevşemeyi öğrenmenin amacı, kaslara gerekli çalışmaya uygun düşecek doğal gerginliği vermektir. Bunu uygulayan kişinin solunumu düzelir, nabzı yavaşlar, istemli kas hareketleri durur. Yoga bunların önde gelenlerindendir.

b. İkinci grupta uyumsuzluğa yol açan inançlarla başa çıkacak zihinsel teknikler yer alır. Stresler inançlarla yakından ilişkilidir. Örneğin, "Üzerinize aldığınız her şeyi en iyi bilen ve mükemmel yapan kişi olmanız gerekir" görüşüne inandığını varsayalım. Böyle inananda kronik bir strese neden olur. Böyle bir işin mükemmel yapılabilmesi için harcanması gereken enerji "iyi" yapılması için harcananın iki katını bulabilir. Bundan kurtulmak için akıl ve gerçeklerle bağdaşmayan inançlardan arınmaktır.

c. Üçüncü grubu oluşturan davranışla ilgili başa çıkma yolları, bazı davranış biçimlerinin değiştirilmesini, davranış eğitimini ve zamanın düzenlenmesini ele alır.

Stresi ortadan kaldırmak olanaksızdır. Ama onunla az çok başa çıkabiliriz. Aslında her şey bizim elimizde. Kendimize her şeyi dert etmemeliyiz. Sorunların üzerine mantıklı ve gerçekçi bir şekilde yaklaşmalıyız. Tek başımıza olsak bile, sorunlarda kaçmak yerine onları göğüsleyerek üstesinden gelebiliriz. Kaçmakla hiç bir şey çözümlenemez. Sorunların neden ve nereden kaynaklandığını bulup ona göre çözüm üretmeliyiz. Eğer stres sorun olmayı sürdürüyorsa en iyi davranış ya bir psikolog ya da psikiyatristle görüşmektir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Advance Kedi Maması Fiyatları

Facebook profiline göre sevgili adayı

Fatsa Lokumu

5 Dakikada Sabah Makyajı

Erkekler Neden Alyans Takmak İstemez?

Hawai adalarında fantastik evler

Ünlülerin selülit zaferi