Demir eksikliği tehdit ediyor



Ülkemizde hamile kadınların yarısından fazlasında demir eksikliğine bağlı kansızlık var. Anne adaylarının doğru beslenmesi gerekiyor.

Türkiye'de yapılan araştırmalara göre Karadeniz bölgesinde her gebe 10 kadından 9'unda demir eksikliğine bağlı kansızlık söz konusu. Diğer bölgelerde ise bu oranlar Marmara - Ege'de % 66, Akdeniz bölgesinde ise %75 olarak bulunmuş.

Antalya'da yapılan halk toplantısında Cerrahpaşa Üniversitesi Kadın Doğum Ana Bilim Dalında öğretim görevlisi Prof. Dr. Engin Oral'a göre ülkemizde özellikle gebelerde olmak üzere demir eksikliğine bağlı kansızlık kadınları tehdit etmekte.

Gebeler ve diğer kadınlar
Prof. Oral, ikiz, üçüz gibi çoğul gebelikler, sık gebe kalanlar (2 yıldan az arayla, doğumda çok kan kaybedenler, çok genç yaşta gebe kalanlar ve 35 yaş üstü gebeler risk grubunda olduklarını belirtti ve doğum sonrası süt verme döneminde de annelerin ilave demir almalarının gerekliliği vurguladı. Prof Dr. Engin Oral normal kadınlarda en çok demir kaybının adet döneminde yaşandığını belirtti. Buna göre kadının adet döneminde kaybettiği demir kaybını takviye edebilmesi için yaklaşık 25 günlük demir takviyesine gerek var. Demir eksikliğine bağlı kansızlık için daha çok rahim içi araç kullanan, adet dönemi uzun ve çok süren kadınlarda söz konusu oluyor.

Ne yapmalı?
Bu durumda demir eksikliğinin erken belirtileri olarak halsizlik, gün boyu süren yorgunluk, iştahsızlık ve çarpıntı göze çarpıyor. Demir eksikliğinin tedavisinde dışarıdan alınan demir preparatları yanı sıra emilimi daha fazla olduğu için bitkisel gıdalardan daha çok hayvansal gıdalardan zengin diyet öneriliyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Advance Kedi Maması Fiyatları

Facebook profiline göre sevgili adayı

Fatsa Lokumu

5 Dakikada Sabah Makyajı

Erkekler Neden Alyans Takmak İstemez?

Hawai adalarında fantastik evler

Ünlülerin selülit zaferi