Hamilelik çatlakları nasıl önlenir?



Hamileliğiniz süresince vücudunuzda bir takım değişimlerin olması normal. Bebeğiniz büyürken sizin bedeninizde de değişmeler söz konusu olacak. Kilo alımı ve bebeğin içinde gelişeceği rahmin yeterli büyüklüğe ulaşması bu değişimlerdendir. Normalde bir armut büyüklüğü olan rahmin, doğum zamanı yaklaştıkça iri bir karpuz kadar büyümesi elbette onu çevreleyen cilt üzerinde de etki yaratır. Elastik bir yapıda olan cildimizi doğum sonrası eski görünümüne kavuşturmak için bazı önlemler almak mümkün.


Hamilelikte oluşan çatlakların nedeni nedir?


Hamilelikte oluşan çatlakların nedenleri: Hormonal değişim, derinin gerilmesi ve kilo artışına bağlıdır. Ani ya da olması gerekenden daha fazla kilo alanlarda çatlaklar daha yoğun olarak görülür. Bu faktörlerin etkisi ile ciltte elastikiyet sağlayan liflerde incelme gözlenir. Çatlaklar erken dönemde pembe-mor renkliyken zamanla beyaz renge döner.


Vücudun hangi bölgelerinde daha çok oluşur?


Karın, göğüs, uyluk, bel ve kalça bölgelerinde daha yoğun olmak üzere tüm vücutta çatlaklar oluşabilir.


Doğumdan önce görülürler mi? Yoksa doğumla birlikte mi fark edilirler?


Doğumdan önce genellikle fark edilirler. Özellikle gebeliğin son 3 ayında herhangi bir dönemde görülebilir.


Özellikle karnın alt bölgelerinde oluşan kaşıntı hissi çatlamalarla mı ilgilidir?


Ciltte oluşan çatlamalar öncesinde kaşıntı olabilir. Ancak bu kaşıntılar yalnız çatlamalara bağlı olmayıp tüm gebelik süresince farklı nedenlerden dolayı da oluşabilir. Bunlar da bazen hekime başvurmayı gerektirecek kadar yoğun olabilir.


Hamilelik çatlakları kalıcı mıdır? Tamamen engellemek mümkün mü?


Erken dönemde uygulanacak bazı tedavi uygulamaları ile çatlaklar hafifletilebiliyor. Hamilelik çatlaklarını tamamen engellemek mümkün değil. Ancak derinin nemini, yağını artıran elastikiyetini koruyan genellikle lokal kullanılan bir takım ürünlerle olabildiğince az oluşması sağlanabilir. Bunun dışında; gebeliği esnasında bol su içmek, sebze ve meyve tüketimine dikkat etmek faydalı olabilir. Gebelik öncesinde spor yapanlarda ve sigara içmeyenlerde çatlaklar daha az görülür.


Cilt tipine göre çatlak oluşumu değişir mi?


Genetik yapı çatlak oluşumunu belirleyen cok önemli bir faktördür. Gebelikte hiçbir ürün kullanmamasına rağmen çatlak oluşmayan kişiler olabildiği gibi, çok özen gösterdiği halde yoğun çatlakları oluşan kişileri de görebiliriz.


Özetle, öncelikle çatlakların genetik yapıyla ilgili olduğunu kabul etmek gerekir. Ancak pek çok faktörün var olan durumu artırıp azaltabileceğini de unutmamak gerekir. Sadece gebelik esnasında değil, öncesinde de yaşam tarzımız, beslenme alışkanlıklarımız önem arz eder. Ancak gebelikle birlikte bol su tüketmek, sebze-meyve yemek, uykularımıza dikkat etmek, sigara, çay ve kahveden uzak durmak mutlaka dikkat edilmesi gereken durumlardır. Bununla birlikte özellikle gebeliğin başından itibaren cilt nemini sağlayacak ürünler, 20. haftadan itibaren de hekiminizin önereceği çatlak oluşumunu engelleyen özel ürünler kullanmak çatlak oluşumunu olabildiğince engelleyebilir.


Hamilelikten itibaren bebe ya da badem yağıyla yapılacak masajlar deri çatlaklarını engeller mi?


Bedeninizdeki değişimler her ne kadar yavaş yavaş gerçekleşse de bu değişimin doğum sonrasını daha az etkilemesi için hamilelikte gereğinden fazla kilo almamak ve genişleyen deriye yağlı masajlar yaparak kalıcı hasarı azaltmak önerilir. Bu konuda bebe yağları ve badem yağını öneriyoruz, elbette her gün bir yenisi geliştirilen kozmetik kremleri de uygulamak mümkün, özellikle gebeliğe bağlı çatlakların oluşmasını engellemek amacıyla gebeliğin başından itibaren derinin esnekliği artırılabilirse, oluşacak hasar en aza indirilebilir. Tabii burada derinin özellikleri de söz konusu; çünkü genetik etkiler daha fazla çatlamaya neden olabiliyor. Yine de yağlı masajdan vazgeçmemek gerek. Sarkmalar bir ölçüde egzersizle önlenebilir. Bölgesel biriken yağlardan doğum sonrasında başlanacak uygun bir egzersiz programı ile kurtulmak mümkün olabilir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Advance Kedi Maması Fiyatları

Facebook profiline göre sevgili adayı

Fatsa Lokumu

5 Dakikada Sabah Makyajı

Erkekler Neden Alyans Takmak İstemez?

Hawai adalarında fantastik evler

Ünlülerin selülit zaferi